Borůvka je plod brusnice borůvky Vaccinium myrtillus. Jsou to malé modré plody s fialovou šťávou. Dozrávají od června do září, ale ve vyšších polohách vždy později.
Použíti:
Je možno je jíst samotné či je naložit nebo z nich udělat dort, knedlíky, buchty, koláče a td.
Obsah prospěšných látek:
Obsahují antioxidanty, bioflavonoidy, třísloviny, karotenoidy, vitamíny, ovocné cukry, minerální látky, malé množství tuků, mikro- a makroprvky (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom).
Přínos pro zdraví:
Borůvky zlepšují noční vidění a léčí šeroslepost, zlepšují imunitu a působí preventivně a léčebně proti infekcím, prodlužují život, chrání před stařeckou demencí, pomáhají při léčbě některých otoků a zánětů močových cest, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, chrání tělesné buňky proti volným radikálům, prospívají regeneraci sliznic, podporují úsilí obézních při snižování tělesné hmotnosti, mají i uklidňující a protistresový účinek.
Původ:
Naše plody jsou přírodní a pocházejí z Ruska, Finska a Estonska