Brusnice brusinka (Vaccinium vitis-idaea L.) je rostlina z čeledi vřesovcovitých. Plodem této rostliny je brusinka, která dala jméno celé rostlině. Keříky dorůstají zpravidla pouze do výšky 20 cm. Kultivar kvete od května do června bílo-růžovými květy, které na podzim vystřídají drobné červené plody. Plody jsou samozřejmě jedlé, proto si je můžete vychutnávat do sytosti.

Použíti:

Brusinky se zpracovávají v potravinářství snad ve všech podobách, jako příloha k divočině, na vaření marmelád a kompotů nebo k doplnění dalších jídel. Listy rostliny se využívají ve formě nálevu ze sušených listů např. urologické čaje.

Obsah prospěšných látek:

Vitamín C : velmi silný přírodní antioxidant schopný blokovat škody způsobené volnými radikály posiluje organismus proti infekci. Vláknina: podle Univerzity z Kentucky je s příjmem vysokého obsahu vlákniny spojeno nižší riziko srdečních chorob, mrtvice, vysokého krevního tlaku, cukrovky, obezity a dokonce i onemocnění týkající se trávicího ústrojí. Zvýšený příjem vlákniny snižuje krevní tlak a cholesterol. Také je skvělým pomocníkem obézních lidí, kteří se snaží zhubnout. Vitamín E : vitamín, který je rozpustný v tucích, se výrazně podílí na funkci imunitního systému. Může pomoci nebo oddálit nemoci, které jsou spojené s volnými radikály. Vynachválit si ho ale nemohou ani ženy, které trpí bolestmi prsou, a to většinou před menstruací nebo v jiném hormonálně náročném období.

Přínos pro zdraví:

Zlepšují imunitu, bojují proti zánětům, chrání močové cesty, zkvalitňují pleť, dokáží zbavit tělo škodlivin.

Původ:

Naše plody jsou přírodní a pocházejí z Ruska, Finska a Estonska.