Černý rybíz je známé a oblíbené bobulovité ovoce, pocházející ze střední a severní Evropy. Plody jsou sytě purpurové až téměř černé bobule vynikající sladké chuti o průměru cca 1 cm, uspořádané v krátkých hroznech šťavnatých a výrazně aromatických plodů, které dozrávají ve druhé polovině července.

Použíti:

Rybíz, letní ovoce, které je doslova nadupáno vitaminy! Je skvělý v ovocných salátech, hodí se k masu, dá se něj vyrobit vynikající džem i sirup. Výborně také snáší mražení, takže ho můžete mít k dispozici třeba do koláčů po celý rok.

Obsah prospěšných látek:

Plody černého rybízu jsou téměř magickým zdrojem vitamínu C a vitamínu P. Ale na tom se seznam léčivých látek nekončí, dá se v něm najít i vitamíny B, A, minerály, antokyany a mnoho dalšího.

Přínos pro zdraví:

Černý rybíz má v sobě tolik léčivých látek, že bychom jimi popsali celou stránku. Nám stačí říci, že má močopudné, stahující a proti průjmové účinky. V léčitelství se doporučuje také při nachlazení, kašli, angíně, křečových žilách, nemocech močových cest, bojuje proti revmatismu a léčí celkově oslabenou imunitu. Kromě množství vitaminu C obsahují karoteny, které se v organismu mění na vitamin A. To přispívá k ochraně sliznic a stimuluje buněčný metabolismus. Chrání všechny sliznice v těle.
O pevné nervy se postará vitamín B3, B5 zas chrání vlasy, nehty i kůži.
Dodají vám i vápník, draslík, železo a mangan, který je dobrý na srdce, nervy i svaly.
Obsahují flavony, které nám pomáhají v boji s arteriosklerózou.