Jahody patří beze sporu mezi nejoblíbenější ovoce. Kromě lahodné a osvěžující chuti a aroma, mají vysoký obsah vitamínu C. Dozrávají velmi brzy spolu s třešněmi.

Použíti:

Jahody najdou své využití ve spoustě sladkých pokrmů. Můžeme si z nich a dalšího ovoce připravit jednoduchý chutný ovocný salát. Můžeme je přidat do bábovek, bublanin, koláčů, závinů, buchet a dortů. Stálicí je už také kombinace jahod a cheesecaku. Nesmrtelnými jsou i jahodové knedlíky, ať už kynuté nebo tvarohové. Nikdo neodmítne jeden z nejjednodušších dezertů – jahody se šlehačkou nebo cukrem. Využijeme je ale i při přípravě slaných jídel. Můžeme je přidat do různých salátů, dobré jsou například s chřestem, ledovým salátem anebo šunkou. Vyrobíme z nich chutnou omáčku ke steakům. Dobře doplňují chuť kvalitních sýrů.

Obsah prospěšných látek:

Jahody patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií (30 kcal/100 g), mají jich dokonce méně než meloun nebo dýně. Také podíl proteinů, tuků a sodíku je v nich velmi nízký. Společně s malým množstvím vitaminu C, kyseliny listové, draslíku a železa jsou sacharidy nejvýznamnější živinou v jahodách.

Přínos pro zdraví:

Za svoji barvu jahody vděčí antokyaninům, barvivům, které se svými vlastnostmi podobají bioflavonoidům. Antokyaniny snižují syntézu cholesterolu v játrech a působí jako silné antioxidanty. Díky svým schopnostem neutralizovat účinky volných radikálů jsou jahody efektivním prostředkem v prevenci arteriosklerózy. Stav arterií zlepšují i nízkým obsahem tuků a sodíku, jakož i bohatstvím draslíku a minerálů, tedy kombinací, která snižuje riziko rozvoje hypertenze. Do svého jídelníčku by je měli zařadit lidé, kteří prodělali infarkt myokardu nebo mají anginu pectoris, poruchy prokrvení mozku či ischemickou chorobu dolních končetin. Hlavní význam jahod spočívá v tom, že zlepšují proudění krve v arteriích.