Tmavě fialové, téměř černé plody přitahují pohledy už od července, ale dozrávají v Září. Nejlepší je jejich konzumace v surové podobě, ale pro jejich trpkou chuť jsou oblíbené spíše různé výrobky z nich.
Použíti:
Plody jeřabiny dají se zpracovávat stejně jako jedlé jeřabiny nebo rybíz: buď čerstvé do ovocných salátů či pohárů, nebo zpracovávané na výborné kompoty, marmelády, šťávy a vína. Zdravotní význam má i arónie zavařovaná. Ale ještě přínosnější jsou plody čerstvé. Rozmačkané s trochou medu, nebo zjemněné kysanou smetanou budou pochoutkou i lékem v jednom. Výtečné jsou do smoothie, stačí lžíce plodů a zdravý koktejl pozvednou na přírodní elixír. Rovněž čerstvě vymačkaná šťáva je vynikající.
Obsah prospěšných látek:
Jeřabina je známá díky vysokému obsahu antioxidantů, antokyaninů, bioflavonoidů, vitamínů P, C, B, A, množství minerálů a dalších biologicky důležitých aktivních látek. Významná je i vysoký obsah barviv, což se využívá hlavně v potravinářství, ale i v textilním průmyslu. Obsahuje železo a další mikroprvky, za zmínku stojí vysoký obsah jódu.
Přínos pro zdraví:
Jeřabina je rostlina, jejíž zralým, téměř černým plodům připisujeme velkou léčivou sílu a schopnost zpomalení stárnutí. Plody arónie mají blahodárný vliv na krevní oběh, snižují hladinu cholesterolu v krvi i krevní tlak. Doporučují se proto při arteroskleróze. Komplex účinných látek podporuje imunitní systém a celkově posiluje organismus.
Původ:
Naše plody jsou přírodní a pocházejí z Ruska, Finska a Estonska.