Česká jméno ostružiník moruška je malá vytrvalá listnatá opadavá bylina patřící do skupiny ostružiníků. Moruška kvete od června do července, plody dozrávají na přelomu září a října. Souplodí má zprvu světle červenou barvu. Jakmile ale dozraje, je žlutavě oranžové a velmi aromatické.

Použíti:

Jsou řada způsobů, jak jsou plody morušky konzumovány, od pojídání za syrova,typická hořká chuť, přes smíchání plodů morušek s cukrem, jako zavařeniny nebo i pojídání morušek společně s domácím sýrem,tento způsob je rozšířen převážně ve Finsku.V restauracích je možné se s plody setkat v předkrmech, hlavních jídlech i dezertech. Morušky a marmelády z nich používají jako poleva na zmrzlinu, tousty či vafle.

Z morušek se dále vyrábějí nápoje, jako jsou džusy a likéry.

Obsah prospěšných látek:

Plody představují výborný zdroj vitaminu C. Plody také obsahují látky ze skupiny antioxidantů, což může působit preventivně před degenerativními onemocněními očí.

Přínos pro zdraví:

Obsahuje velké množství vitamínu C, proto ho dříve využívali severští námořníci jako zdroj vitamínu proti kurdějím. Tradiční léčitelé ve Skandinávii z něj připravovali čaj, který působí příznivě na močový systém. Moruška však může být také kosmetickou surovinou, a to konkrétně olej/výtažek z jejích plodů či semen. Tento extrakt/olej má pak různé účinky a celkově zlepšuje stav pokožky, na niž působí jako kondicionér. Mimo jiné stimuluje produkci kolagenu, a pleť tak zpevňuje. Dále ji hydratuje a zjemňuje a díky svým antioxidačním účinkům předchází jejímu předčasnému stárnutí.

Původ:

Naše plody jsou přírodní a pocházejí z Ruska, Finska a Estonska