Ostružiník ježiník Kvete bílými květy, od května do července, dozrávající plody jsou fialovo – černé, ojíněné, s nakyslou chutí.
Použíti:
Čerstvé – jsou výborné samotné jako ozdoba lehkých jogurtových a tvarohových dezertů. Zmrazené – skvěle chutnají v koláčích, rozmixované v koktejlech nebo v dřeních. Sirup – uvařte si sirup a budete mít ke zdravé pochoutce přístup celý rok. Džemy, marmelády a želé – výborné jsou na palačinkách, lívancích i na chlebu s máslem.
Obsah prospěšných látek:
Ostružiny v sobě ukrývají spoustu minerálů a vitaminů. Obsahují vitamin C, vitaminy skupiny B, fosfor, železo, hořčík, vápník, kyselinu listovou, karoten, draslík a bioflavonoidy. A čím mají plody sytější barvu, tím víc prospěšných látek obsahují.
Přínos pro zdraví:
Zpomalují množení nádorových buněk, hlavně u rakoviny střev, plic a prsu., pomáhají proti stárnutí, udržují imunitní systém ve skvělém stavu, působí proti průjmu a při žaludečních problémech, urychlují hojení ran, zaženou rýmu, nachlazení, angínu i kašel, zbavují menstruačních bolestí, zlepšují stav cévního systému, ulevují při křečových žilách a hemoroidech, zvyšují prokrvení při poruchách erekce.
Původ:
Naše plody jsou přírodní a pocházejí z Ruska, Finska a Estonska.